Old Bushmills Distillery

 

OLD BUSHMILLS DISTILLERY, MIESTO ZRODENIA LEGENDY

 

Živá voda. Toto je doslovný preklad galského výrazu „uisce beatha”, ktorým írski mnísi v 6. storočí označovali destilát, ktorému dnes hovoríme whisky.

Postupom času sa tento galský výraz menil, až sa vplyvom rôznych nárečí a angličtiny, vždy viac a viac približoval k názvu dnešnej podoby. Niekoľko storočí “živú vodu” vyrábali mnísi, napríklad pripravovali parfémy, až keď v roku 1608 prišiel veľký prevrat a v Severnom Írsku získala licenciu na výrobu whiskey, Old Bushmills Distillery. Aj keď už liehovar fungoval cez 100 rokov a vyrábal svoju whiskey pred získaním licencie, bol to obrovský historický míľnik v jej živote. Bol to vôbec prvý licencovaný liehovar whisk(e)y na svete. Licenciu jej udelil kráľ James I. a od toho historického dňa vyrába kvalitnú, írsku whiskey až do dnes, vďaka dlhoročným skúsenostiam, ktoré sa presúvali z generácie na generáciu. „Nie sme dobrí, pretože sme starí, ale sme starí, pretože sme dobrí.” povedal Colum Egan, master distiller v Old Bushmills Distillery, ktorý zastáva túto pozíciu už dve desaťročia.

 

Old Bushmills Distillery vyrába svoju “živú vodu” v Severnom Írsku, v malom mestečku Bushmills, blízko severného pobrežia. Bushmills nie je len whiskey. Je to mestečko, kde rodiny, priatelia a susedia pracujú bok po boku v Old Bushmills Distillery. Samotní obyvatelia mestečka opisujú neprelomiteľné puto mesta a liehovaru takto: „Bez mesta by nebola žiadna whiskey a bez whiskey, by nebolo žiadne mesto”.


TAJOMSTVO ZA JEDINEČNOSŤOU

Je celkom pochopiteľné prečo tvrdia výrobcovia, že by Bushmills whiskey nevedeli vyrábať nikde inde. Neovplyvňujú ju len ľudia, ale samozrejme aj nespútaná príroda v okolí liehovaru,z ktorej získavajú aj suroviny na výrobu.

Každú whiskey Bushmills tvoria 3 základné suroviny. Voda z rieky Bush, ktorá preteká popri pálenici a je vo veľkej miere ovplyvnená čadičovými horninami, ktoré jej dodávajú vysoké množstvo minerálnych látok. Tieto čadičové horniny sa rozprestierajú po celom pobreží Severného Írska a stali sa ikonou pre túto značku. Ďalšou surovinou na výrobu je írsky sladový jačmeň. Mnoho írskych páleníc okolo roku 1850 zmenilo svoju receptúru na výrobu whiskey, vplyvom výrazného zdraženia sladového jačmeňa. Old Bushmills Distillery odmietla takto postupovať a znížiť kvalitu, preto svoju receptúru nezmenila, a pokračovala vo výrobe podľa tradičnej receptúry, zo 100% sladového jačmeňa. Počas výroby, keď spojením vody a sladového jačmeňa vzniká hustá kaša, nastupuje posledná základná ingrediencia – kvasnice. Tie zmenia nealkoholickú zmes tým, že počas fermentácie premenia prirodzené cukry na alkohol.

 

Po tomto nasleduje trojnásobná destilácia vo vysokých medených kotloch, typická pre írske whiskey. Škótske a americké whisky sa vyrábajú len dvojnásobnou destiláciou. Každou destiláciou sa whiskey stáva čistejšou, silnejšou a aromatickejšou. Už dve dekády sa o túto časť výroby stará master distiller, Colum Egan, ktorý dozerá na jej celý priebeh. Po destilácií nasleduje zrenie v sudoch z dubového dreva, ktoré trvá minimálne tri roky a jeden deň (pre šťastie). Pre zrenie Bushmills využíva sudy po bourbone, sherry a aj ďalšie typy sudov, ako napríklad sudy po portskom víne, či po víne Madeira. Tieto špeciálne sudy využívajú pri dozrievaní najstarších whiskey Bushmills. Sudy po bourbone dodávajú whiskey jemné sfarbenie, sladké tóny a chuť vanilky. Sudy po sherry zas prispievajú tmavšou farbou a bohatšou chuťou sušeného ovocia a orieškov. Sudy vyberajú i opravujú stolári, ktorí si predávajú svoje remeslo a všetky náradia z generácie na generáciu. Aj v súčasnosti sa napríklad používa pri výrobe sudov, kladivo, ktoré má už viac než 150 rokov. Po zrení nasleduje fáza miešania, o ktorú sa stará master blender, Helen Mulholland, ktorá je prvou ženou zastávajúcou takúto pozíciu pri výrobe írskej whiskey. Jej úlohou je dozrieť na kvalitu výsledných nápojov a inovovať receptúry, či vytvárať nové blendy.

 

Old Bushmills Distillery je jedným z mála liehovarov, kde sa celý proces výroby od surovín, cez zrenie až po plnenie fliaš odohráva na jednom mieste. Tento spôsob výroby sa tiež nazýva „from grain to glass“. Taktiež je jedinečné, že Old Bushmills Distillery sa venujú výrobe dvoch druhov whiskey. Vyrábajú aj miešanú whiskey (blended) – Bushmills Original a Bushmills Black Bush, a whisky jednosladové (single malt), ktoré dozrievajú 10 rokov, 16 rokov a 21 rokov. Bez ohľadu na to, ktorú by sme si vybrali, všetky whiskey Bushmills sú vysokej, ba prémiovej kvality. Záleží len na preferenciách chutí. Či už ide o začiatočníka, či o dlhoročného whisky nadšenca, v portfóliu Bushmills si každý nájde to, po čom jeho chuťové bunky túžia.

 

BUSHMILLS ORIGINAL

Základný kameň rodiny Bushmills tvorí hladký a všestranný blend Bushmills Original vyrábaná trojitou destiláciou. Receptúra výroby, pre túto zmiešanú whiskey sa dátuje naspäť až do obdobia pred prohibíciou.

Tvorí ju kombinácia jednosladovej whiskey s ľahšou obilnou whiskey, ktoré dozrievali v sudoch po bourbone a sudoch po sherry, dodávajú jej tóny vanilky, karamelu, nádych sušeného ovocia, medu a ovsených sušienok.
Sudy: bourbon a sherry
Farba: svetlý jantár
Aróma: ľahká ovocná aróma, tóny vanilky a náznak arómy francúzskeho dezertu crème brûlée
Chuť: príjemne zahrievajúca, sladová textúra, dotyk medovej sladkosti
Záver: svieži záver s jemným dotykom korenia. Vďaka všestrannému chuťovému profilu môže byť zaujímavou voľbou pre všetkých milovníkov írskej whiskey, ale aj pre milovníkov iných alkoholických nápojov, ktorí radi experimentujú, ale chcú sadiť na istotu, ktorá im prinesie všestranný zážitok. Bushmills Original sa najčastejšie vychutnáva čistý, na ľade, ale mnohý o obľubujú v jednoduchých miešaných nápojoch. Napríklad osviežujúci letný nápoj Bushmills Highball, či Bushmills Ginger.

TYP NA KOKTAIL: BUSHMILLS HIGHBALL

Vysoký pohár typu Highball naplníme ľadovými kockami, na ktoré vlejeme 1 diel Bushmills Original, 3 diely sódy, 1 diel citrónovej šťavy. Opatrne premiešame, aby sme nevymiešali bublinky a ozbobíme kolieskom či osminou limetky.

 

BUSHMILLS BLACK BUSH

Black Bush patrí do rodiny Bushmills medzi zmiešané whiskey, ktorú tvorí vyšší podiel jednosladovej whiskey dozrievajúcej v sudoch po sherry Oloroso, ktorá je doplnená o sladšiu obilnú whiskey.

Výsledkom tejto receptúry je bohatá whiskey s ovocnými tónmi a hlbokým, intenzívnym charakterom, vyvážená s mimoriadne unikátnou hladkosťou.
Sudy: viac času dozrieva v sudoch po sherry a následne kratšie v sudoch po bourbone
Farba: tmavšia
Aróma: veľký, plný a bohatý ovocný koláč, intenzívna sladkosť sherry, tóny sušeného ovocia a hrozienok
Chuť: príjemná, hodvábna textúra s orieškovým charakterom
Záver: doznievajúca sladkosť, výborne vyváženie medzi silou chute sherry a hladkosťou chuti spiritu. Bushmills Black Bush je lahodný spirit, ktorý ponúka jedinečný chuťový zážitok. Predstavuje výbornú voľbou je pre všetkých tých, ktorí hľadajú whiskey s plným telom a sladším chuťovým profilom, pričom dbajú pri výbere na kvalitu. Vďaka tomu, že ide o zmiešanú whiskey, chuť aj aróma je všestrannejšia, ale pritom nezaniká jeho osobitý charakter. Najlepšie sa Bushmills Black Bush vychutnáva čistý, na ľade, alebo v klasických kokteiloch.

TYP NA KOKTAIL: IRISH NEGRONI

Do nízkeho pohára typu tumbler dáme ľadové kocky na ktoré vlejeme 1 diel Bushmills Black Bush, 1 diel Campari, 1 diel červeného vermuthu, ľahko premiešame a ozdobíme pomarančovou kôrou.

 

BUSHMILLS 10 Y.O.

Prvou whiskey z rodiny Single maltov z Old Bushmills Distillery je 10 rokov zrejúca whiskey Bushmills 10 Y.O., ktorého základ tvorí 100% sladového jačmeňa a vyrába sa trojitou destiláciou.

Zreje minimálne 10 rokov v sudoch po bourbone a sherry, ktoré mu dodávajú príjemne sladkú chuť medu, vanilky a mliečnej čokolády.
Sudy: bourbon a sherry
Farba: jantárovo zlatá
Aróma: osviežujúco pikantná, vynikajú tóny medu, dozretého ovocia, vanilky a mliečnej čokolády
Chuť: hladká chuť vanilky, mliečnej čokolády a opečeného dreva
Záver: osviežujúci a čistý, jemne suchý Bushmills 10 Y.O. je whiskey s ľahkým telom a jemnou sladkosťou v chuti. Je to však silná osobnosť a hrdý reprezentant kvality, ktorú ponúka značka Bushmills. Je dokonca obľúbeným Bushmills-om master blenderky, Helen Mulholland. Osloví najmä fanúšikov írskej whiskey, ktorí hľadajú kvalitu za férovú cenu, či tých, ktorí by chceli zaexperimentovať a vychutnať si namiesto škótskych jednosladových whisky, írsku. Je to taktiež výborná voľba pre tých, čo sa chcú zoznámiť so single maltmi. 10-ročný Bushmills je ideálnou letnou whiskey a najlepšie chutí čistý, na ľade, alebo s kvapkou vody.

 

BUSHMILLS 16 Y.O.

Výborná jednosladová whiskey, ktorá prechádza trojnásobnou destiláciou a zrením v sudoch po dobu 16 rokov. Od ostatných jednosladových whiskey Bushmills sa líši tým, že svoje posledné mesiace zrenia trávi v sudoch po portskom víne.

To mu dodáva chuť šťavnatého ovocia, orieškov a jemnú korenistosť, ako aj náznaky rubínovo-červenej farby.
Sudy: sherry Oloroso, bourbon, posledné mesiace zrenia dozrieva v sudyoch po portskom víne
Farba: tmavá, rubínovo-červená
Aróma: prenikavá a robustná aróma s tónmi mäkkých karameliek a sladkého korenia
Chuť: plné telo s koncentrovanou chuťou karamelizovaného ovocia a pečených orieškov
Záver: hlboký, s chuťou bobuľového ovocia a mliečnej čokolády Je to skutočne autentický spirit, určený pre všetkých milovníkov prémiových whisky. Je to whiskey s robustnou osobnosťou, ktorej jedinečnosť zabezpečuje zrenie v portských sudoch. Bushmills 16 Y.O. najlepšie chutí čistý, na ľade, alebo s kvapkou vody.

 

 

BUSHMILLS 21 Y.O.

Bohatá whiskey, ktorá získava svoj jedinečný charakter počas 21 ročného zrenia. Najprv dozrieva 19 rokov v sudoch po Oloroso sherry a bourbone a na svoje záverečné dva roky putuje do sudov po víne Madeira.

Toto má na svedomí jeho obrovskú hĺbku chutí, ktoré odzrkadľujú tóny ovocia a jemnú štipľavosť, nádych aromatického sladu i jemné orieškové a hrozienkové tóny.
Sudy: bourbon, sherry Oloroso, sudy po víne Madeira po dobu posledných dvoch rokov zrenia
Farba: hlboká mahagónová
Aróma: med, zrelé ovocie a sladký lieskový oriešok
Chuť: bohaté tóny tmavej čokolády, vanilky a pečeného dreva
Záver: dlhý a delikátny záver Bushmills 21 Y.O. je vrcholom írskej whiskey scény. Túto pozíciu si získava najmä vďaka svojmu špeciálnemu spôsobu zrenia v rozličných sudoch, ktoré finálnej whiskey dodávajú neuveriteľnú hĺbku a charakter s bezkonkurenčnou komplexnosťou. Je to whiskey pre všetkých náročných whisky nadšencov, ktorý si potrpia na kvalitu a jedinečnosť vychutnávanej whisky. Pre jej výnimočné vlastnosti by sa mala vychutnávať len čistá.

 


OBSAH TEJTO WEBOVEJ STRÁNKY JE VHODNÝ LEN PRE OSOBY STARŠIE AKO 18 ROKOV.

Dbáme na zodpovedný prístup ku konzumácii alkoholických nápojov a preto Vás žiadame o potvrdenie Vášho veku.
Kliknutím na tlačítko "Mám 18 + rokov" potvrdzujete že máte minimálne 18 rokov.
Mám 18 + rokov Nemám 18 rokov
By click on button "Mám 18 + rokov" above you agree you are at least 18 y.o.