Novinky

Svet pozná najlepšieho barmana za rok 2022!

Na veľkolepom finále Diageo World Class Competition zažiarilo aj Slovensko

Po mnohých mesiacoch príprav, tvrdej snahy, veľkých očakávaní a niekoľkých vzrušujúcich dňoch zápolenia v austrálskom Sydney napokon poznáme meno celkového víťaza! Titul najlepšieho barmana v najprestížnejšej súťaži svojho druhu na svete si 15. septembra z rúk medzinárodnej poroty prevzal Adrián Michalčík, zastupujúci nórsky bar Pier 42. 

Tento ročník obľúbeného a sledovaného podujatia bol tak očakávaný aj preto, že predošlé dva roky sa konali (pre protipandemické opatrenia) iba vo virtuálnej realite. O to viac srdečných zvítaní, nadšenia, radosti, sviežich a fantastických barových nápadov, ale aj ostrého súťaženia mesto Sydney zažilo. Na podujatie zavítalo celkovo cca tristo hostí z celého sveta a okrem samotnej súťaže sa v najzaujímavejších baroch a reštauráciách mesta konal aj World Class Cocktail Festival, plný príjemných gastronomických a barmanských zážitkov. Vrcholom bol večer v luxusnej reštaurácii Shell House, kde päť šéfkuchárok sveta pripravilo skvostnú päťchodovú večeru a k nej sa podávali slávnostné drinky z whisky Singleton.

Víťazstvo má slovenské korene!

Rovnako výnimočné a hviezdne boli aj samotné súťažné večery v hoteli Four Seasons. Víťaz Adrián Michalčík napokon vzišiel zo silnej konkurencie barmanských talentov z 50-tich krajín sveta. Musel prejsť piatimi náročnými kategóriami – tzv. challengami, v ktorých preukázal svoju zručnosť a bohaté vedomosti, cit a majstrovstvo pre detail, kreativitu a originalitu, ale aj talent pre rozprávanie výnimočných príbehov. Čerstvý svetový barman za rok 2022 napokon vo finále slušne „valcoval“ – vzal si víťazstvo až v troch z piatich kategórií a ak sa vám jeho meno zdá až príliš „nenórske“, máte pravdu.

Adrián je pôvodom Slovák, absolvent našej hotelovej akadémie, profesijne vyrastal v bystrickom klube Ministry of Fun, kde sa vypracoval ako barman až do VIP zóny. V Čechách pôsobil dlhšie vo L‘ Fleur mixology & champagne bare, absolvoval Pražskú barovú akadémiu, kde neskôr pôsobil ako lektor, stal sa českým barmanom za rok 2016. Na potulkách svetom prešiel 30 krajín, dnes je šéfbarmanom nórskeho Pier 42 baru pri Amerikalinjen Hotel Oslo.  Porotu nadchol nielen svojimi mimoriadnymi znalosťami a talentom, ale aj kreativitou a schopnosťou pritiahnuť pozornosť svojho hosťa.

„Tohtoročná súťaž ma absolútne dostala,“ vyznala sa Marissa Johonston z vedenia Diageo World Class Competition. „Naši finalisti posunuli latku o ďalšiu úroveň a Adrián medzi nimi ešte vynikol ako obor medzi ostatnými obrami,“ povedala na adresu víťaza, ktorý sa priznal, že trofej si cení o to viac, aké ťažké boli pre barový priemysel posledné roky, poznačené pandémiou. Príležitosť ocitnúť sa osobne medzi ďalšími barmanskými talentmi z celého sveta a zmerať si s nimi sily berie ako začiatok novej, úžasnej životnej kapitoly...

Päť výziev na ceste ku hviezdam

Hviezdna porota, s takými menami ako Ago Perrone, Monica Berg, či Ryan Chetiyawardana, sa aj tento rok snažila dostať z finalistov to najlepšie, ´vyhecovať´ ich, aby prekročili vlastný tieň a prekonali svoje doterajšie limity. Podarilo sa, počas súťažných večerov hostia videli a chutnali nevídané veci, drinky a kreácie, v ktorých sa odzrkadľovala osobnosť, životná cesta, štýl aj šikovnosť jednotlivých súťažiacich. A my môžeme s hrdosťou poznamenať, že ani náš finalista – víťaz ostatného slovenského kola Martin Župina z bratislavského Mirror Baru sa vo veľkom barmanskom kotli rozhodne nestratil! V jednotlivých kolách dal zo seba to najlepšie a zanechal na pódiu skvelý dojem. 

Už pri prvom challenge Don Julio Pour Amor Maťo ukázal, že myslí na každý detail – zaskvel sa nielen výnimočným, ručne tepaným mexickým servisom, či na mieru robeným podnosom, ale aj brilantnou swizzle technikou, ktorej výsledkom bol drink, pripomínajúci tekutý koláč. V súťaži Singleton Modern Classic Challenge zaujímavo skombinoval legendárne drinky s obľúbeným nálevom z olív a stihol zložiť poctu aj trom barmanom, ktorými sa pri príprave cocktailov inšpiroval.

V kole Tanqueray No. Ten Artisan´s Twist Martin popri svojej dokonalej barmanskej technike a elegancii dokázal prezentovať aj zaujímavý servis od slovenskej umelkyne Kickie Chudikovej. Pri challenge Johnnie Walker Surpuls Highballs, kde bolo úlohou vytvoriť z lokálnych produktov domáci cordial a zároveň myslieť na udržateľnosť, sa Martin blysol nielen originálny použitím odležaného piva Guiness a redukovanej čerešňovej šťavy, ale aj zaspievaním slovenskej ľudovky porotcom priamo na deke pod pódiom! Nášmu zástupcovi v súťaži napokon finálová najlepšia desiatka ušla, no treba povedať, že bojoval asi v najťažšej skupine, spolu s neskorším celkovým víťazom aj ďalším finalistom – Čechom Vítězeslavom Cirokom a rozhodne sa nestratil! Naopak, Maťo dal do reprezentácie Slovenska všetko, zanechal na mnohých veľmi dobrý dojem a sme si istí, že ho ešte na jeho barmanskej púti čakajú veľké veci!

M. Župina: Verím, že som v Sydney nechal kus seba

Martin, ešte raz gratulujeme! Kým si ešte plný dojmov, prezraď, čoho si sa najviac obával pred súťažou, na čo si sa najviac pripravoval, a čo ťa napokon najviac prekvapilo?

Obavy boli hlavne z predstavy, že človek letí na druhý koniec sveta s kufrom plným ingrediencií a servisov, ktoré by veľmi rád použil, no nebol som si istý, či ma s tým všetkým pustia! Napokon všetko prešlo cez kontrolu a mohol som si na chvíľku vydýchnuť. Samozrejme, bol som tiež nervózny z toho, ako zvládnem jednotlivé disciplíny. Priznávam, pre mňa je stres a tréma dosť typická a bál som, aby ma celkom neparalyzovala. No napokon som prekvapil sám seba tým, že až na prvú disciplínu som sa so stresom dokázal vyrovnať a potlačiť.

Mal si možnosť byť konfrontovaný s najväčšími mladými talentmi svetového bartendingu. Čo je s odstupom času podľa teba slabina, na ktorej ešte musíš popracovať a v čom si podľa teba, naopak, obstál veľmi dobre?

 Bola to extrémna skúsenosť, no myslím si, že celý život je jedna veľká škola a nikdy nebudeme stopercentní. Určite by som rád popracoval na hlbšom poznávaní lokálnych ingrediencií zo Slovenska a ich využití v drinkoch. Chcel by som sa viac vzdelávať aj v oblastiach mimo nášho odboru. Práca ľudí, ktorí boli okolo mňa, ma ešte viac motivovala k poznaniu, že človek môže získavať inšpiráciu v čomkoľvek okolo seba. A v čom som obstál? Mysli si, že vo svojich vystúpeniach som dokázal ukázať emóciu, ktorá je pre mňa v našej práci veľmi dôležitá. Emócia zanecháva v ľuďoch stopu, ňou nadväzujeme kontakt s našimi hosťami. Ako mi povedal po súťaži Martin Hudák: ´Nie je dôležite vyhrať, ale byť zapamätateľný.´ A svet si vás zapamätá práve pre vášeň a odhodlanie, ktoré ste do svojej práce vložili.

Ako po skúsenostiach na tomto celosvetovom podujatí vidíš slovenský bartending? Držíme krok so svetom?

Myslím si, že výsledky hovoria za všetko. Najlepším barmanom sa stal už po druhýkrát Slovák. A do top trojky sa dostal aj Víťo Cirok. Verím, že aj môj výsledok bol dobrý, ja osobne som s ním spokojný. Najmä reakcie porotcov na chute, servisy, poháre, techniku, ktorú každý rok prezentujeme, v spojení s našou Česko-Slovenskou pohostinnosťou z nás rozhodne robia krajiny, ktoré patria na cocktailovú mapu sveta. Som si istý, že máme čo ponúknuť.

Čo najcennejšie si získal účasťou na súťaži?

Získal som neuveriteľné množstvo kontaktov, kamarátov, stretol starých známych, ale hlavne - mal som možnosť bojovať v najlepšej barmanskej súťaži na svete s ďalšími 49-timi najlepšími barmanmi. Veľký zážitok! V neposlednom rade som mal možnosť odprezentovať svoju pohostinnosť, povahu, prácu, nápady, drinky pred ľuďmi, ktorí sú najväčší profesionáli v svojom odbore: Charles Joly, Claire Warner, Orlando Marzo, Benjamin Padron, Jane Ryan, Michito Kaneko, Kaityn Stewart, Ryan Chetiyawardana... Je neuveriteľný pocit dostať feedback od týchto ľudí. A čerešničkou na torte boli také „maličkosti“ ako jedlo, ubytovanie, párty po súťaži, ale aj samotné nádherné mesto.“

Zažil si niečo nevídané, či už v samotnej súťaži, alebo v meste?

Sydney ako mesto je samo o sebe fascinujúce, je tu nekonečne veľa možností vyžitia vo svete gastronómie, drinkov, kultúry, ale aj prírody. Veľmi sa ma dotkla všadeprítomná ochota pomôcť druhému. V Austrálii sa človek cíti od prvého momentu ako doma, všetci sa na vás usmievajú, pomôžu, robia si navzájom svet krajší. Čo sa týka súťaže, bol som nadšený dokonalo organizáciou celej súťaže, všetko išlo ako po masle.

Čo sú teraz tvoje ďalšie ambície, ciele?

V prvom rade preniesť všetko, čo som sa tam naučil do mojej práce aj do života. Pracovať na sebe, posúvať sa, inšpirovať tak aj svojich kolegov, bar a celú barmanskú scénu na Slovensku. Určite pracovať na projektoch, workshopoch na podporu mladých barmanov. Mojím veľkým osobným cieľom je tiež prepojiť moju dlhoročnú vášeň -  hudbu a umenie s našou barmanskou prácou a aj tak robiť svet krajším. Chcel by som sa touto cestou tiež poďakovať tým, ktorí mne robia a urobili svet krajším. Spoločnosti Italmarket Slovakia za to, že už niekoľko rokov organizuje túto skvelú súťaž, jej zástupcovi Lukášovi Gašparíkovi za to, ako mal všetko profesionálne pod palcom, Tonymu Velichovi, ambasádorovi súťaže World Class Competition na Slovensku, ktorý pri mne stál od začiatku do konca súťaže a sprevádzal ma na každú jednu challenge, Petrovi Marcinovi a celému môjmu tímu Mirror baru a ďalším, ktorí mi pomáhali: Ladislavovi Fajinovi, Stanislavovi Harciníkovi, Dominikovi Tapúšikovi, Michalovi Dojčákovi, Stefanovi Cattaneovi, Miroslavovi Telehaničovi, tímu Sky baru,  Cocktail roomu na Michalskej, Brixtonu, Antique American Baru... Boli ste skvelí! Samozrejme, veľké poďakovanie mojej rodine a taktiež návrhárom a umelcom, ktorí pre nás vytvorili nádherné servisy a poháre.

A. Velich: Najdôležitejšie je prekonať sám seba

Tony, mal si možnosť byť po celý čas na súťaži, tentoraz ako pozorovateľ. Čím ťa najviac uchvátil a inšpiroval tento ročník, či Sydney ako také?

Výber destinácie bol veľkolepý. Sydney je svetová metropola ktorá dodávala celej súťaži neopísateľnú atmosféru. Spolupráca s najlepšími barmi v Sydney len prepojila celú komunitu a priniesla ozajstný barový zážitok vo forme World Class Cocktail Week. Finále vo five star hoteli Four Season bolo už len čerešničkou na torte. Čo ma inšpirovalo? Cesta súťažiacich, ich profesionalita, kreativita a nadšenie pre toto remeslo. A, samozrejme, úžasná komunita “World Class Family”, ktorá vás tak vtiahne, že sa aj na druhej strane sveta cítite ako doma.

Ako hodnotíš vystúpenie nášho Martina a čím ťa zaujal víťaz Adrián 

Maťo podľa mňa perfektne reprezentoval rodné Slovensko aj svoj domáci bar Mirror. Prezentoval krásne príbehy, veľa kreatívnych servisov a úžasnú ľudskú charizmu. Niekedy vyhráš, niekedy sa naučíš. Som presvedčený, že Maťo tým, že videl najlepších na svete sa naučil veľa najmä o sebe. Som na neho veľmi hrdý. A Adrián? Slovák ako repa aj keď súťažil za Nórsko:) Som nemierne rád, že ho môžem nazvať blízkym priateľom, preto som mu víťazstvo veľmi prial. Jeho výhra nebola náhoda. Prišiel veľmi dobre pripravený, mal premyslené všetky detaily, bol v prejave sebavedomý. Rozhodol aj fakt, že finále už raz zažil na vlastnej koži, v roku 2016 v Miami, kde sa dostal do top 6. Skúsenosti, ktoré nazbieral vo svete, pretavil teraz vo vytúžené víťazstvo. Som šťastný, že na Slovensku môžeme stavať na dobrých základoch, máme skvelých barmanov, či už doma alebo vo svete.


Ako sa zmenil barový svet oproti tomu, keď si bol na svetovom finále ty? 

Svet, aj ten barový sa mení neustále. Trendy prichádzajú a odchádzajú. Ja som zažil servisovú éru, inšpirovanú najmä Majom Bekem. Momentálny trend je minimalizmus. No niektoré princípy sa nemenia, najmä v súťaži. Prísť pripravený, byť originálny a nechať tam svoje unikátne DNA a osobnosť. Bojuješ s najlepšími na svete, no v prvom rade musíš prekonať sám seba. Už teraz sa teším na nový tréningový program pre slovenskú barovú komunitu, kde pretavíme naše skúsenosti a verím, že jubilejný 10. ročník prinesie množstvo pozitívnych zmien!


Do ďalšieho ročníka World Class Competition môžeme vstupovať naozaj s veľkými nádejami a odhodlaním. Veď česká a slovenská „úderka“ to v Sydney tento rok rozbalila naozaj veľkolepo a naša barmanská škola, spolu s vášňou, srdcom a nádhernými tradíciami tam zanechali viac než dobrý dojem.

Ešte raz veľké gratulácie nášmu Martinovi Župinovi, víťazovi Adriánovi Michalčíkovi do Nórska aj finalistovi Víťovi Cirokovi do Čiech a už teraz sa tešíme, kto z mladých talentov nás prekvapí v ďalšom roku! World Class Competition 2023 sa bude konať v horúcom São Paulo. Ste pripravení prekročiť vlastný tieň, vytiahnuť všetky svoje tromfy, barmanské srdce a zabojovať o miesto v horúcom brazílskom finále?...

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.