Novinky

Milovníci šampanského by mali spozornieť. Nová špeciálna séria od Piper-Heidsieck je špecialitka pre labužníkov, zberateľov či ideálny darček na pätdesiatku a iné výročia. Émilien Boutillat, hlavný vinár spoločnosti, vzal víno z výnimočného ročníka 1971 a v citlivej kombinácii s najnovšími poznatkami a technológiami pripravil jedinečné champagne.

Spoločnosť Piper-Heidsieck s  jej 235-ročnou históriou netreba nijako zvlášť predstavovať, no možno je na úvod dobré spomenúť, že Boutillat bol v súťaži International Wine Challenge vyhlásený za najlepšieho výrobcu šumivých vín na svete za rok 2021. Takže je pochopiteľné, že kde oznámil novú sériu super prémiových šampanských nazvanú Hors -Série, svet spozornel. Prvým výtvorom, pri ktorom dostal od majiteľov úplnú tvorivú slobodu, je reimaginácia skvelého ročníka 1971. Teda päťdesiat rokov starých vín.

„Uvedomujem si, že som len pokračovateľom tradície výroby vín, no rozhodol som sa ročník 1971 trochu ozvláštniť a podeliť sa o tento zážitok s ostatnými. Je to fantastická príležitosť na cestu časom,“ hovorí sám Boutillat. Že nešlo len o symbolické prepojenie, dokazuje aj to, že na Hors-Série 1971 spolupracoval s Claudom Demièrom, ktorý mal pred päťdesiatimi rokmi na starosti blending tohto skvelého šampanského. Výsledný výtvor tak prezentuje dielo hneď niekoľkých generácií zručných vinárov domu Piper -Heidsieck.

Ako to teda celé prebehlo? A čo bol ten dotyk modernej doby? Boutillat sa rozhodol pre veľmi špeciálny dozažný likér. Ten sa používa na dotvorenie štýlu šumivých vín, nastavuje sa ním úroveň zvyškového cukru. Vzletenejšími slovami povedané, dozažný likér je pre šampanské tým, čim je korenie pre pokrmy. V Piper -Heidsieck zvolili na „dochutenie“ 10 gramov, ktoré pochádzali z Chardonnay z roku 2019. Vo februári 2021 boli likér a staré víno v perfektnej harmónii. Podľa Boutillata je výsledkom intenzívnejšia chuť a nečakaný výraz. A hoci pôvodné víno je výsledkom jedného päťdesiat rokov starého blendu, príbeh každej fľaše sa vyvíjal trochu inak a poskytuje teda odlišný zážitok. Aj preto je každá fľaša Hors -Série číslovaná od 1 do 2021. Na Slovensko sa dostali len 4 fľaše tohto unikátneho vína a jedna z nich sa bude dražiť na Fashion Sparkling Charity Night 2021.

A čo toto šampanské ponúka? Vôňa je intenzívna a korenistá. Napriek päťdesiatim rokom pôsobí víno sviežo a má krásne dlhý finiš s citrusovým nádychom. Človek sa pri vychutnávaní myšlienkami vracia o päťdesiat rokov späť – do čias keď ľudstvo objavovalo tajomstvá Mesiaca či keď John Lennon zložil skladbu Imagine. Kedže ide o výnimočný nápoj, prichádza aj v originálnom drevenom obale, ktorý bol vyrobený zručnými remeselníkmi z francúzskych dubov.

Samozrejme, ekologickým spôsobom. Vychádza pritom z hravého dizajnu 70. rokov, a keďže každý kus dreva má jedinečný charakter, pridáva každej fľaši na originalite a zároveň ju v tvrdom obale dobre chráni. Z Hors -Série 2021 je tak ideálny vzácny dar k výročiam, ale aj zberateľský artikel, ktorý rokmi bude jednoznačne naberať na cene. Alebo len roztopaš pre skutočných milovníkov šampanského.

Autor: I&R

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.