Novinky

Nový likér Unicum Barista

Chuť likéru Unicum Barista vás pozve na potulky po kávovej plantáži, zakončené pohárikom „bitters“ s poriadnou porciou kávovej chuti.

Horké tinktúry, digestíva,  prospešné tráveniu  sa vyrábali už pred vyše 500 rokmi. Značka Unicum je známa likérom destilovaným z viac ako štyridsiatich bylín z celého sveta. História tohto likéru sa začala písať v roku 1790 kedy bol  vynájdený jedným z predkov rodiny Zwack, doktorom Zwackom, ktorý bol lekárnikom Rakúsko-Uhorského cisára."Das ist ein Unikum!" povedal nadšene cisár Jozef II, keď ochutnal pohárik. Takto prišiel tento bylinný likér v elegantnej guľatej fľaške k svojmu menu. Od tej doby je značka horkého likéru Unicum synonymum pre národný nápoj Maďarska.

Receptúra výroby ostáva prísne stráženým rodinným tajomstvom. Unicum dozrieva celých 6 mesiacov v dubových sudoch v pivniciach nachádzajúcich sa priamo pod fabrikou v Budapešti. Od svojho vzniku pribudlo do portfólia značky niekoľko noviniek.  V roku 2012 bola predstavená novinka Unicum Szilva inšpirovaná ovocím a v  roku 2018 bol predstavený nový prémiový člen rodiny Unicum Riserva výnimočný dvojnásobným zrením v dubových sudoch a sudoch po tokajskom víne.



Horké žalúdočné likéry sú opäť na barovej scéne horúcou témou, čo značka Unicum pohotovo vystihla a v roku 2020, po takmer troch rokoch práce na vývoji novinky, hrdo predstavila svetu najnovšieho člena rodiny, Unicum Barista inšpirovaného kávou. Konzumácia horkej spoločne s kávou má v európskych krajinách vrátane Maďarska stáročnú tradíciu. 

Značka inovatívnym spôsobom zacielila na „mestské kaviarne“ a pristúpila tak k tejto osvedčenej kaviarenskej tradícii konzumácie pohárika bylinného horkého likéru s voňavou kávou.  

Unicum Barista je prvý bylinný likér v Maďarsku vyrobený z kávy Arabica. Avšak Unicum Barista nie je kávový likér, ale bylinkový likér s extraktom a destilátom z kávy Arabica. Vyrába sa oveľa zložitejším a kvalitnejším procesom. Základom Unicum Barista je klasický likér Unicum zmiešaný so záparom 100%  kávy Arabica. Použitá je káva Bányai, špeciálne vypestovaná a vyrobená len na tento účel na spriaznenej plantáži v Kostarike. László Bányai a rodina Zwack spoločne vyvinuli profil praženia, ktorý zodpovedá chuti Unicum.  Keď je káva hotová a vychladnutá, je zmiešaná s nefiltrovaným Unicum a po premiešaní spoločne dozrieva v dubových sudoch. Nápoj získava svoj konečný charakter práve zrením v dubových sudoch. 

Výsledkom je prekvapivá hodvábna chuť, dokonalá konštrukcia tohoto „bitters“ predstavuje špičkovú ukážku šikovnosti a umenia blendmasterov z Unicum. V likéri dominuje na úvod horký akord likéru Unicum, do ktorého dokonale zapadla bohatá vôňa a chuť kávy.


Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.