Svet pozná najlepšieho barmana za rok 2022!
Na veľkolepom finále Diageo World Class Competition zažiarilo aj Slovensko
Po mnohých mesiacoch príprav, tvrdej snahy, veľkých očakávaní a niekoľkých vzrušujúcich dňoch zápolenia v austrálskom Sydney napokon poznáme meno celkového víťaza! Titul najlepšieho barmana v najprestížnejšej súťaži svojho druhu na svete si 15. septembra z rúk medzinárodnej poroty prevzal Adrián Michalčík, zastupujúci nórsky bar Pier 42.
Tento ročník obľúbeného a sledovaného podujatia bol tak očakávaný aj preto, že predošlé dva roky sa konali (pre protipandemické opatrenia) iba vo virtuálnej realite. O to viac srdečných zvítaní, nadšenia, radosti, sviežich a fantastických barových nápadov, ale aj ostrého súťaženia mesto Sydney zažilo. Na podujatie zavítalo celkovo cca tristo hostí z celého sveta a okrem samotnej súťaže sa v najzaujímavejších baroch a reštauráciách mesta konal aj World Class Cocktail Festival, plný príjemných gastronomických a barmanských zážitkov. Vrcholom bol večer v luxusnej reštaurácii Shell House, kde päť šéfkuchárok sveta pripravilo skvostnú päťchodovú večeru a k nej sa podávali slávnostné drinky z whisky Singleton.
Víťazstvo má slovenské korene!
Rovnako výnimočné a hviezdne boli aj samotné súťažné večery v hoteli Four Seasons. Víťaz Adrián Michalčík napokon vzišiel zo silnej konkurencie barmanských talentov z 50-tich krajín sveta. Musel prejsť piatimi náročnými kategóriami – tzv. challengami, v ktorých preukázal svoju zručnosť a bohaté vedomosti, cit a majstrovstvo pre detail, kreativitu a originalitu, ale aj talent pre rozprávanie výnimočných príbehov. Čerstvý svetový barman za rok 2022 napokon vo finále slušne „valcoval“ – vzal si víťazstvo až v troch z piatich kategórií a ak sa vám jeho meno zdá až príliš „nenórske“, máte pravdu.
Adrián je pôvodom Slovák, absolvent našej hotelovej akadémie, profesijne vyrastal v bystrickom klube Ministry of Fun, kde sa vypracoval ako barman až do VIP zóny. V Čechách pôsobil dlhšie vo L‘ Fleur mixology & champagne bare, absolvoval Pražskú barovú akadémiu, kde neskôr pôsobil ako lektor, stal sa českým barmanom za rok 2016. Na potulkách svetom prešiel 30 krajín, dnes je šéfbarmanom nórskeho Pier 42 baru pri Amerikalinjen Hotel Oslo. Porotu nadchol nielen svojimi mimoriadnymi znalosťami a talentom, ale aj kreativitou a schopnosťou pritiahnuť pozornosť svojho hosťa.
„Tohtoročná súťaž ma absolútne dostala,“ vyznala sa Marissa Johonston z vedenia Diageo World Class Competition. „Naši finalisti posunuli latku o ďalšiu úroveň a Adrián medzi nimi ešte vynikol ako obor medzi ostatnými obrami,“ povedala na adresu víťaza, ktorý sa priznal, že trofej si cení o to viac, aké ťažké boli pre barový priemysel posledné roky, poznačené pandémiou. Príležitosť ocitnúť sa osobne medzi ďalšími barmanskými talentmi z celého sveta a zmerať si s nimi sily berie ako začiatok novej, úžasnej životnej kapitoly...