Novinky

Najprestížnejšia barmanská súťaž je opäť tu!

Zahájanie 11. ročníka slovenského kola World Class Competition bolo veľkolepé, poučné aj ekologické.


Zdá sa, že bez ikonickej skratky WCL si barmanská scéna na Slovensku začiatok roka už ani nevie predstaviť. Nielen január, ale aj ďalšie mesiace sa budú opäť niesť v znamení týchto troch písmen, vyzývajúcich mladých barmanov do boja o toho najlepšieho, ktorý bude mať tú česť a možnosť reprezentovať nás na jeseň na celosvetovom finále najväčšej barmanskej súťaže World Class Competition.

Ešte predtým však všetkých, ktorí túto výzvu prijali a chcú sa stať naj slovenským barmanom za rok 2024 čakajú týždne a mesiace precíznych príprav, snahy, vzrušujúcich zápolení a iskrivých stretnutí, na ktorých musia vydať zo seba to najlepšie.

Niekoľko súťažných kôl, ktorú povedú k vyhláseniu víťaza odštartovalo 22. januára štýlové otvorenie 11. ročníka WCL Slovakia priamo na Dunaji, v priestoroch bratislavského eventového priestoru Ponton, kde na hornej palube nájdete trendovú reštauráciu Bubbles.

 V očarujúcej atmosfére na vlnách rieky sa na úvod všetkým prihovoril za organizátora Italmarket Slovakia, a.s. Lukáš Gašparík, ktorý súťažiacim poodhalil, čo ich v najbližších mesiacoch, plných napínavého súťaženia, ale aj zaujímavých stretnutí a nových inšpirácií čaká.

Rekordné čísla a úspechy WCL

Po ňom ambasádor značky WCL a jeden z najúspešnejších barmanov mladej slovenskej generácie Tony Velich pripomenul niekoľko ohromujúcich štatistík tejto dnes najprestížnejšej barmanskej súťaže na svete. Vedeli ste napríklad, že do súťaže sa už za čas jej 15-ročnej existencie zapojilo viac ako 500 000 barmanov zo 60 krajín sveta?

U nás na Slovensku za tých 11 ročníkov už majú organizátori za sebou 150 guest bartendigov, viac ako 60 world class štúdií, no čo je ešte cennejšie – objavenie množstva mladých talentov, ktoré chcú na sebe pracovať, rozvíjať sa, držať krok so svetom a niesť ďalej barmanstvo nielen ako povolanie, ale aj ako poslanie – poskytovať hosťom nezabudnuteľné zážitky najvyššej kvality.


Prehovorila aj umelá inteligencia…

Medzi tie najžiarivejšie slovenské talenty určite patrí posledná lokálna víťazka WCL - Evica Domonji, ktorá publiku prezradila, čo jej účast na súťaži dala a vzala, čo cenné sa naučila, ale aj čo by dnes možno spravila inak.  

Evica zaspomínala na svoju súťažnú disciplínu na globálnom finále – Classic of the Future, kde sa mala preniesť do roku 2024, vytvoriť v tejto vízii drinky Margaritu a Palomu a vniesť do nich svojskú inováciu.

Evica odvážne zapojila do svojho vystúpenia aj umelú inteligenciu, ktorej sa spýtala, ako bude vyzerať blízka budúcnosť na planéte, ako nás ovplyvní globálne otepľovanie, aj v takých oblastiach ako – čo budeme jesť a piť a či sa postupne všetci preorientujeme na rastlinnú stravu?...

Hostia mohli v ten večer ochutnať tiež z drinkov, ktoré Evici pomáhal pripraviť etablovaný bartender a spoluzakladateľ úspešnej značky „Vlčie“ Miroslav Telehanič. Evicu pri ich tvorbe inšpirovalo experimentovanie s pH potravín, ktoré barmani často používajú. Využila pri ich príprave zaujímavé fakty, ako napríklad, že limetka má rovnaké pH ako cherry paradajka, atď.

Po Evici patrila ďalšia časť slávnostného večera vzácnemu hosťovi z Belgicka. Tania Shamshur je majiteľka bruselského baru Edgar´s Flavors, ktorý sa špecializuje na agáve spirity - mezcal a tequillu. Tania je v tomto svete medzinárodne uznávanou expertkou, svoje vedomosti a skúsenosti už prezentovala vo viac ako tridsiatich krajinách sveta.

Tania pútavo rozprávala o mexickej kultúre a mytológii, o bohyni Mayahuel a božských králikoch Centzon Totochtin, ale aj o reguláciách v Mexiku v súvislosti s agávovými spiritmi, o tom, čo je vlastne tequilla a ako vznikala.

Vysvetlila, v ktorých piatich krajoch Mexika sa tequilla produkuje, čo sa stane s modrým agáve, ak ho nespracujete do ôsmich rokov (vyrastie z neho v podstate ´mŕtvy´ strom nazývaný "quiote"), či ako sa rozdeľuje produkcia na Highlands (červená pôda, menej dažďov, viac minerálov, korene siahajú hlboko, odtiaľto má agáve aj prémiová tequilla Don Julio, ktorej  meno sa nieslo celým slávnostným večerom) a El Valle (tmavá, vulkanická pôda s menšími "piňami", viac korenistá a ostrá tequilla, kde cca okolo roku 1600 spirit aj vznikol).

Tania hovorila aj o „jimadores“ -  zberačoch agáve, ktorých remeslo sa dedí v rodinách ako vzácny poklad z generácie na generáciu. Aj od ich majstrovstva používania „coa“ – ostrého nástroja na odstránenie listov (jedna „piňa“ môže vážiť niekedy až 100 kg) závisí často úspech zberu, a teda aj celkovej produkcie texuilly.

Samozrejme, reč prišla aj na to, ako si čo najlepšie a správne tequillu vychutnávať. V Mexiku sa nepije shotmi tak, ako napríklad u nás, ale popíjajú ju pomaly, majúc dobre na zreteli náročnosť a obmedenosť jej produkcie.

Potom prišiel čas aj na praktickejšiu časť večera a samotných súťažiacich, ktorí mali možnosť zúčastniť sa masterclassu pod vedením Tonyho Velicha, spojeného s tastingom Don Julio Blanco, Reposado aj Anejo.

O ohnivé vyvrcholenie večera (s účasťou legendy slovenského bartendingu Stana Vadrnu, či víťazov minulých ročníkov Filipa Navrátila a Lukáša Vrábeľa) sa postarali skvelí a jedineční mariacchi s pravou mexickou hudbou, ktorí dokonale vygradovali atmosféru štartu 11. ročníka WCL. Veríme, že rovnako vášnivé, energizujúce a inšpiratívne budú aj nasledujúce mesiace pod značkou World Class Competition, počas ktorých čaká tohtoročných 25 finalistov veľa náročných aj zábavných výziev a dobrodružstiev. 


Pre koho bude mať značka WCL šťastný koniec tento rok?...

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.