Novinky

Oslnivý večer v znamení lahodných whisiek, barmanov v škraboškách a tanca bez hudby

Máme za sebou prvé dve World Class Studios 10. ročníka najväčšej barmanskej súťaže.

Ďalší ročník najväčšej globálnej barmanskej súťaže súčasnosti sa už rozbehol na plné obrátky. 

Slovenská verzia World Class Competition , ktorej 10. ročník veľkolepo odštartoval 22. januára v bratislavskom Pontone, sa postupne predstaví niekoľkými súťažnými kolami, stretnutiami, workshopmi. Ich vyvrcholením bude letné finále, kedy spoznáme najlepšieho mladého slovenského barmana za tento rok, ktorý nás pôjde reprezentovať do napínavého celosvetového súboja v Shangahi. 

Ďalšie dve World Class Studios tohto ročníka sa konali 19. februára v bratislavskom Juicy bare, kde sa stretlo všetkých 20 účastníkov zo všetkých kútov Slovenska, bojujúcich o vzácnu trofej. Tešiť sa mohli na bohatý a kreatívny program dňa pod značkou WCL.


Trochu histórie, chémie aj fyziky...

Po úvodnom privítaní od usporiadateľa - Lukáša Gašparíka z Italmarketu Slovakia si už vzali slovo Stanislav Harciník (Mirror Bar, The Cocktail Balance) a Dominik Tapušík (Sky Bar Bratislava, Diageo Whisky Advocate). Stano pod názvom „creative odyssey – from spark to spectacle“ prezentoval atraktívnym spôsobom tvorivý proces, myšlienkové mapy, techniku scamper a spôsoby akým tvorí jednotlivé cocktaily. Niekedy je to náhla inšpirácia počas dovolenky exotickým ovocím, inokedy ho zaujme zvláštna textúra či sugestívny príbeh spiritu...

Časť Stanovej prezentácie bola tak trošku aj o chémii a fyzike. Vysvetlil a názorne ukázal ako kvalitne naperliť cocktail pomocou rôznych techník, tak, aby sa dostavil žiadaný výsledný efekt - kvalitne naperlený cocktail. Bonbónikom prezentácie bol jeho welcome cocktail v plechovke, sýtený CO2, s fosforovou farbou na obale, pripomínajúcou legendárnu etiketu Johnnieho Walkera.

 A práve slovenský ambasádor tejto značky na Slovensku – Dominik Tapušík si vzal slovo po ňom, aby pútavo porozprával o histórii slávnej whisky, ktorej príbeh má zmapovaný do najmenších detailov. Dominik prezradil zaujímavé fakty aj o obľúbenom long-drinku Highball, ktorý spopularizovala práve značka Johnnie Walker.

Diskotéka bez hudby, barmani bez zraku a ďalšie prekvapenia

Po prvej časti dňa WCL Studios nasledovalo prekvapenie – netradičná tichá diskotéka pod vedením fenomenálneho tanečníka Tomáša „T-boy“ Dráfiho z tanečnej skupiny BKP. Ten viedol hostí jednotlivými krokmi na prvý pohľad aj bez hudby a to v podobe „silent disco“, čo bol naozaj neopakovateľný zážitok. Časť diskotéky sa v tento deň preniesla aj na ulicu. Účastníci tancovali pod holým nebom medzi nič netušiacimi náhodnými chodcami a skúšali si tak na vlastnej koži, ako tanec a pohyb dokáže odbúrať stres a priniesť organizmu uvoľnenie, čo na veľkých stageoch a rôznych súťažiach budú mladé barmanské hviezdy určite potrebovať.

A to ešte nebol koniec všetkým originálnym zážitkom večera. S ďalšou časťou WCL studios sa finalisti museli popasovať so škraboškou na očiach. Išlo o zaujímavú aktiváciu senzoriky – citlivých ľudských zmyslov, ktoré reagujú často oveľa citlivejšie a sú inteligentnejšie, ako si myslíme. Súťažiaci mohli skúmať, ako na nich pôsobí dotyk zamatovej vreckovky či vôňa parfumu vo vzduchu, nechať sa pri príprave drinku inšpirovať a viesť aj inými zmyslami ako zrakom.

Po tejto dobrodružnej časti večera si už vzal slovo slovenský ambasádor značky World Class Competition a neoddeliteľná postava tejto súťaže Tony Velich. Jeho témou bola tentokrát značka Singleton. Ukázal a porozprával o tom, ako vytvoriť z tejto sviežej whisky dokonalý vyvážený drink. Hostia mohli ochutnať aj jeho obľúbený „Scotch & Bubbles“, v ktorom kombinuje Singleton of Dufftown 12YO, jablkový džús, a prosseco – ideálna ukážka, ako dokáže byť whisky univerzálnym pitím naozaj pre každého.

Žiarivý, dobrodružný aj zábavný program ukončila minuloročná víťazka slovenského WLC Evica Domonji. Svojou prezentáciou a rozprávaním o súťažnom kole z globálneho finále Singleton - Luxury Disco, ktoré na globálnom finále v Brazílii šarmantným spôsobom vyhrala, určite inšpirovala všetkých dvadsiatich finalistov, aby sa do ďalších kôl, ktoré nás najbližšie mesiace čakajú vrhli s tým najlepším, čo v sebe majú a pokúsili sa aj oni siahnuť na barmanské nebo...

Autorka: Alexandra Tinková

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.