Novinky

Slovensko opäť spoznalo svojho najlepšieho barmana!

Už 11. ročník slovenského kola prestížnej medzinárodnej súťaže World Class Competition pozná svojho víťaza! Finále suverénne ovládol Michal Dojčák z bratislavského Sky Baru a v septembri bude Slovensko reprezentovať v čínskom Šanghaji na veľkolepom svetovom finále.

Titul najlepšieho barmana Slovenska roka 2024 získal po niekoľkých mesiacoch príprav, absolvovaním zaujímavých workshopov a výziev, 23. mája v Potoone – štýlovom podniku na Dunaji, ktorý bol dejiskom finálovej barmanskej „bitky“ roka.

Do finále to od januárového slávnostného odštartovania dotiahlo deväť špičkových barmanov a barmaniek z celého Slovenska. Súťaž sprevádzali – ako zvyčajne  - ambasádor značky World Class Competition na Slovensku Tony Velich, Dominik Tapušík zastupujúci legendárnu značku Johnnie Walker a Lukáš Gašparík za organizátora súťaže, Italmarket Slovakia a. s.

Tento rok po prvý raz nečakal na finalistov vedomostný test. Organizátori namiesto neho uprednostnili viac praktických výziev – tzv. challenges, ktoré sa postarali o bohatú dennú časť finále WCL.

Na prestíži súťaže sa podieľal aj hviezdny tím porotcov – minuloroční národní víťazi Jan Šebek z Čiech a Christos Klouvatos z Grécka, ktorí sa dostali do TOP TEN minuloročného svetového finále v brazílskom Sao Paolo. A Adrián Michalčík – Slovák, ktorý sa stal víťazom World Class Competition 2022 a je mimoriadne úspešným barmanom v slávnom bare Pier 42 v Osle.

Trojica pozorne sledovala celkový prejav a výsledné výtvory v pohároch súťažiacich. Vo všetkých prípadoch sa brala do úvahy originálna prezentácia, vedomosti o spirite, zručnosť a profesionalita, vzhľad a chuť drinku, ale aj osobnosť, ktorej súčasťou musí byť v prípade barmana prirodzená pohostinnosť.

Prvou súťažnou disciplínou, ktorá odštartovala veľký deň, bol „blind tasting“, počas ktorého museli v časovom limite finalisti identifikovať správne tri rôzne whisky Johnnie Walker.

V druhej výzve mali mladí barmani ohúriť porotu svojím perfect serve-om s použitím luxusného rumu Zacapa Solera Gran Reserva. Ďalšou výzvou bolo vytvoriť 2 originálne cocktaily z nesmrteľného ginu Tanqueray No. Ten.

Hviezdou štvrtej výzvy bola tequila Don Julio, z ktorej mali finalisti vyčarovať modernú klasiku Margarity a Palomu s využitím lokálnych surovín.

To bola zároveň posledná výzva dennej časti, z ktorej vzišli piati najlepší, postupujúci do veľkolepého večerného finále, odohrávajúceho sa za sprievodu strhujúcich rytmov, tanca a všadeprítomnej Don Papa atmosféry.

Bubeníci zo skupiny Campana Batucada, tanečníci, ktorí svojimi nápaditými kostýmami a podmanivými rytmami vtiahli hostí do exotického sveta filipínskeho rumu Don Papa a moderátorka eventu Becca navodili energizujúcu atmosféru, plnú príjemného napätia a očakávania, kto sa stane slovenským barmanom roka.



Ešte predtým hlavným programom večera sa mohli hostia dozvedieť zaujímavé detaily o rume Don Papa vďaka zaujímavej prezentácii slovenského ambasádora značky, Mateja Pavloviča. Ochutnať mohli tiež drinky z Johnnie Walker & Singleton baru, Don Papa baru, Tanqueray baru, žiarili najmä klasiky ako Negroni a Paloma.

Najdôležitejšou časťou večera bola samozrejme záverečná výzva TOP 5, počas ktorej každý jeden z nich ukázal to najlepšie zo seba. Za úlohu mali za šesť minút namiešať päť perfektných World Class cocktailov!

Štyri z nich mali reprezentovať štyri odvážne chute Johnnie Walker Black Label – spicy, woody, fruity, fresh (korenistú, drevitú, ovocitú a sviežu) na štyri rôzne príležitosti. Piatym cocktailom bol skutočný disco-drink z whisky Singleton oslavujúci návrat disco do barov po celom svete.

Z napínavého súťaženia a po pozoruhodných kreáciách všetkých súťažiacich sa víťazom stal Michal Dojčák zo Sky Baru Bratislava, ktorý dominoval už v dennej časti a večer dokonale zažiarili jeho vedomosti, majstrovstvo, ale aj originálne poňatie a príbeh, ktorý dokázal dať svojím drinkom.

A ako mu to šlo? Pozrite si krátky zostrih TU!




„Je to pre mňa splnený vytúžený sen a som veľmi rád, že sa mi to tento rok podarilo,“ povedal Michal krátko po svojom triumfe. „Samozrejme, na svetové finále sa nesmierne teším, no zároveň si uvedomujem tú veľkú zodpovednosť, ktorú to so sebou prináša, a tiež jedinečnú príležitosť predviesť sa na svetovom pódiu pred barmani zo špičky svetovej scény.“

Michal, ktorý sa trpezlivou dlhoročnou prácou prepracoval na špičku bratislavskej a slovenskej barmanskej scény si napokon na vytúžený titul siahol po tom, čo to v súťaži skúšal niekoľkokrát. Pevná vôľa, vytrvalosť, odhodlanie a vášeň pre to, čo robí budú určite jeho mocnými zbraňami aj na celosvetovom finále v čínskom Šanghaji.

„Bol to nezabudnuteľný večer, dovolím si tvrdiť, že najkrajší a najvydarenejší zo všetkých doterajších slovenských finále WCL,“ prihovoril sa hosťom Lukáš Gašparík za organizátora eventu Italmarket Slovakia a. s. „Chcem sa poďakovať každému jednému, kto k tejto udalosti prispel – od súťažiacich po celý tím organizátorov, ktorí všetko perfektne pripravili. Aj vďaka takýmto podujatiam si môžeme na Slovensku povedať, že nám stále  patrí neprehliadnuteľné miesto na svetovej barovej scéne. Verím, že Michal to svojou účasťou na jesennom finále iba potvrdí a nechá tam to najlepšie zo seba. Už teraz mu držím palce.“

Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.