News

Slovensko pozná svojho najlepšieho barmana!

Finále World Class Competition ovládol Martin Župina z bratislavského Mirror Baru

A je to tu! Po piatich mesiacoch napínavého súťaženia, driny aj zábavy,  inšpiratívnych stretnutí, dobrodružstiev, prekvapení a nových výziev za barom bol 26. mája veľkolepo korunovaný víťaz slovenského kola World Class Competition. Martin Župina, ktorý si podľa poroty napokon počínal najlepšie zo všetkých ôsmich finalistov, sa už teraz môže tešiť na celosvetové finále WCL v Sydney, kde bude Slovensko reprezentovať. Tesne za ním na druhom mieste skončil Michal Dojčák zo Sky Baru, tretiu priečku spomedzi dvadsiatky súťažiacich obsadila takisto zástupkyňa Mirror Baru, prekvapenie a veľká nádej nášho ženského bartendingu Evica Domonji.

Miestom pre slávnostné vyvrcholenie 9. ročníka slovenského kola WCL sa stal nie náhodou bratislavský Velvet Bar, známy svojím noblesným interiérom, vyžarujúcim jedinečnosť okamihu. O tom, že sa ide diať niečo veľké svedčili už pri vstupe efektne dekorované priestory baru. Výnimočnú atmosféru, o ktorú sa postarala eventová agentúra ELOO, vytvárali  lákavé ´corners´ - tematické externé bary v troch rohoch miestnosti. Tým vládli profesionálni barmani, starajúci sa o to, aby sa tu hostia cítili ako v skutočnom cocktailovom raji a ochutnali vďaka ich majstrovstvu zo základnej filozofie značky WCL: Barmanstvo ako poslanie, snažiace sa o tie najvyššie kritériá a stelesňujúce za barom tie najkrajšie zážitky pre hosťa.


Prvý ´corner´ Zacapa Lounge, kde vládla šikovná ruka Barbory Ťapušíkovej (Manifest), rozvoniaval ananásom, kokosom a cukrovou trstinou. Najlepšie rumy sveta sa tu podávali v lahodnej kombinácii s ananásom, čokoládou, či chutnými syrmi. V druhom rohu vítal hostí Alexander Vukomanovič (Spin Cocktail Bar), kde v improvizovanom „Single malts clube“ uviedol zaujímavý riadený tasting a prezentáciu whisky Singleton novým pohľadom modernej značky, ako stvorenej pre mladých ľudí a ich dynamický životný štýl.

Pre oko asi najviac lahodiacim zo všetkých cornerov bola podmanivo a bohato vyzdobená Tanqueray garden, zahalená v zelenom, kde bol priamo v improvizovanej „záhrade“ pre slovenský trh slávnostne predstavený Tanqueray Blackcurrant Royale. Svieži gin s príchuťou čiernych ríbezlí hostí okamžite zaujal a očaril nádhernou farbou aj arómou. Okrem skvelého Tanqueray tonicu tu hosťom mimoriadne chutili aj dokonale vybalansované Gimlety či Negroni v podaní Mateja Pavloviča (UFO watch.taste.groove). Aby sa dostalo na všetkých smädných hostí, žilo to aj v ďalších dvoch externých baroch, kde sa podávali také chuťovky z World Class cocktailov ako Zacapa Old Fashioned, či Scott Highball na báze Johnnie Walker Black Label.


Päť výziev – päť finalistov

Samotná súťaž pozostávala z dennej a večernej časti, kam postúpila po štyroch napínavých kolách pätica najlepších. Ešte predtým však bola predstavená porota a World Class team. Ako porotcov sme mali tú česť privítať vzácnych hostí zo zahraničia Robina Koleka (Head of operations of Bar Termini, The Bar With No Name and Untitled Bar & Restaurant, London) a Maxa La Roccu (International Bar & Hospitality Trainer, Cocktail Competitions Mentor & Judge). „World Class Team“ zastupovali Lukáš Gašparík (Organizátor - ITALMARKET SLOVAKIA, a.s.), Tony Velich (World Class Competitiom Ambassador) a Miroslav Telehanič (renomovaný slovenský bartender, zakladateľ značky Vlčie sirupy), ktorý pomáhal súťažiacim s prípravou pred samotnými súťažnými výzvami. Potom už nič nestálo v ceste, aby mohla byť odštartovaná prvá „challenge“: Liquid Mastery – vedomostný test na zahriatie, v ktorých adepti na víťazstvo museli ukázať, čo vedia o jednotlivých brandoch, ich špecifikách a tajomstvách, ale aj o samotnej značke World Class. Vo výzve Sip&identify zasa každý finalista dostal za úlohu identifikovať tri druhy single malt whisiek.

S pribúdajúcimi hodinami šlo stále do tuhšieho –v poradí treťou „challenge“, ktorú tentokrát už hodnotila porota, bola kreatívna výzva Cordially speaking. Každý zo súťažiacich mal vytvoriť originálny domáci cordial s dlhou spotrebou,  a následne vymyslieť cocktail, obsahujúci iba samotný cordial, gin Tanquearay No. 10 a ozdobu. Práve tu mohli mladí barmani využiť všetky svoje profesionálne vedomosti a zručnosti, ale aj talent, cit pre vybalansovanie chutí, vôní a fantáziu pri použití originálnej výzdoby. 

V štvrtej, poslednej dennej challenge pod názvom Signature serve dostali súťažiaci príležitosť ukázať ďalšiu, nemenej dôležitú stránku svojho barmanského majstrovstva - kúsok svojej osobnosti a štýlu. Okrem samotného umenia dokonalého pohostenia mali finalisti porozprávať pútavý a výstižný príbeh ku svojej súťažnej kreácii: Čo ich najviac poháňalo, či hľadali inšpiráciu na lúke, alebo v starožitníctve medzi unikátnymi dielami zo skla, prečo a ako vytvorili to, čo vytvorili...  



And the winner is...!


Po zdolaní poslednej prekážky a spočítaní bodov vzišla z pôvodne ôsmich súťažiacich večerná finálová päťka, ktorú čakala ešte jedna - rozhodujúca výzva. To už sa priestory zaplnili vzácnymi hosťami a moderátorka Becca zahájila uprostred skvelej a uvoľnenej atmosféry slávnostnú, najvzrušujúcejšiu časť večera. V náročnej Speed Challenge museli finalisti za šesť minút namiešať sedem drinkov, ktoré mali nielen výborne chutiť ale aj skvele vyzerať! Do toho mali súťažiaci komentovať naživo vznik svojho drinku a dokázať si pútavou komunikáciou udržať záujem publika. Zo siedmich drinkov (šesť poznali už dopredu, a bolo na každom, ako dokáže klasický cocktail čo najoriginálnejšie prekvapivo ´twistnúť´) bol posledný akýmsi „Jokerom“, o ktorom do toho momentu ani netušili...

Bola to zábava, bolo to dobrodružstvo, bolo to sústredenie a napätie! Každý z pätice finalistov dostal skvelú príležitosť siahnuť si na dno svojich síl, prekročiť svoj tieň a ´vymačkať´ zo seba to najlepšie, no napokon muselo padnúť jedno meno. Porota a výsledné body napokon rozhodli, že najlepšie sa tejto šance chopil Martin Župina z Mirror Baru, ktorý o desať bodov porazil strieborného Michala Dojčáka zo Sky Baru!

„Sme neuveriteľne šťastní, že sa nám podarilo takto veľkolepo zavŕšiť už ďalšie domáce kolo najväčšej a najprestížnejšej barmanskej súťaže na svete!,“ povedal už po opadnutí všetkého súťažného napätia Lukáš Gašparík (za usporiadateľa ITALMARKET SLOVAKIA, a.s.). „A ešte viac ma teší, že s každým rokom sa nám objavujú nové a nové mladé tváre, ktoré svoju prácu berú nielen ako odpracovaných pár hodín za barom, ale ako poslanie, ktorým chcú svojim hosťom zanechať niečo výnimočné a profesionálne zároveň! Opäť sa nám potvrdilo, že snažiť sa byť stále lepšími má význam a Slovensko má na to držať krok a rytmus so svetovým bartendingom.“

MARTIN ŽUPINA, víťaz slovenského kola WCL 2022:

„Sú to nezabudnuteľné pocity a zároveň veľká zodpovednosť. V samotnej súťaži som sa najviac obával Speed Challenge, veď pri mojom prvom World Classe v Českej republike som v tejto disciplíne nedopadol dobre, no teraz to vyšlo! Som tiež šťastný, že mojej kolegyni Evici Domoji sa podarilo skončiť hneď na jej prvom WCL na skvelom treťom mieste, čím sme ako Mirror Bar zožali neskutočný úspech. Bolo skvelé pociťovať tú atmosféru a spolupatričnosť všetkých súťažiacich, porotcov a organizátorov. Všetci sme sa cítili ako jedna veľká rodina, ktorá si navzájom v biznise konkuruje, no vie si aj pomôcť, podporiť, navzájom dopriať. Do finále idem určite s veľkým poslaním a túžbou umiestniť sa aspoň v top 8. Viem, bude to ťažké, ale rád by som týmto pomohol Slovensku dostať sa ešte výraznejšie na svetovú cocktailovú mapu.“

„Môj prvý drink Tourist ktorý som pripravoval na challenge Cordially Speaking bol inšpirovaný prešovským maliarom Jakubom Bogdanom, ktorý často maľoval zátišia s exotickými vtákmi. Jeho obrazy sú odložené aj v kráľovskom archíve v Kráľovnej Alžbety, a tam som našiel prepojenie s ginom Tanqueray No.10 a Charlesom Tanquerayom. Cordial som vytvoril v kombinácii smrekových výhonkov, ktoré mali reprezentovať Slovensko, manga a korenia voatsiperifery, ktoré zasa zastupovali exotickú stránku tvorby Jakuba Bogdana a svetobežníctvo a rozhľadenosť Charlesa Tanqueraya.

Druhý cocktail som nazval Family Time. Inšpiráciou bol môj čas strávený s rodinou, či už tou reálnou, alebo druhou - barovou v Mirror Bare. Drink bol postavený na rodinnej vodke Ketel One ktorá funguje v jedných rukách už 11 generácií. Použil som klasickú Ketel kvôli telu a citrónovú kvôli sviežosti. Pri ďalších ingredienciách som sa inšpiroval pôvodom porotcov z Talianska a Českej Republiky. Preto som zvolil medovo-olivový cordial a spojil ho s tradičnou československou bylinou - ligurčekom. Ako spomienku na mojich starých rodičov som k drinku podával Tatarčané Uličské pirohy so zemiakmi a kyslou smotanou, ktoré sa krásne dopĺňali s drinkom.“



Max La Rocca:

„Moja prvá skúsenosť ako porotcu na Slovensku bola mimoriadne zaujímavá. Na súťažiacich bolo vidno, že sa svedomito pripravovali. Sú to mladí barmani, ktorí sú si vedomí, čo ich hosť od nich očakáva a ako naplniť jeho túžby. Všimol som si veľa lokálnych ingrediencií, čo je skvelá cesta ako zvyšovať povedomie o svojej krajine, a tiež šetriť finančné zdroje. Vybrať toho najlepšieho nebolo ľahké, no Martin ma zaujal nielen ako profesionál, ale aj ako človek, ktorý mal rešpekt voči porote, kolegom, svojej komunite. Spája v sebe charizmu, precíznosť a jedinečný štýl, a myslím si, že je dobre pripravený reprezentovať Slovensko v Sydney. Veľmi som ocenil, že sa nebál ukázať svoju osobnosť a vložiť ju do každej jednej výzvy. Vyberal si k jednotlivým výzvam tiež pekné témy, ktoré reprezentujú jeho hodnoty, identitu, osobnosť, a nielen obsah pohára. Víťaz World Class musí byť predovšetkým World Class osobnosť, ktorá je ochotná rásť, zdieľať a inšpirovať, a taký Martin je. Som si istý, že porotcom na svetovom finále sprostredkuje nielen chuť skvelých cocktailov, no aj k chuť svojej krajiny a tunajšej barmanskej komunity.“

Po vyhlásení víťaza striekalo šampanské,  lietali zlaté konfety a vypukla pravá world class party, plná radosti, že sa podaril ďalší úspešný ročník WCL, úľavy po týždňoch driny a napätia, ale tak trošku aj v znamení očakávania veľkého svetového finále. Slovensko naň pôjde zastupovať zaslúžený a dôstojný víťaz, so skvelou prácou za sebou a jasnými víziami, čo chce dosiahnuť. Všetci mu želáme, aby sa mu podarilo urobiť ďalší krok vo svojej osobnej kariére aj živote, a aby zároveň dal jasne vo svete vedieť, že cocktailové Slovensko žije, má svoje ambície, sny a skvelých, oddaných ľudí za barom, ktorí milujú svojich hostí. 


Vidíme sa zas o rok, priatelia!


Nezmeškajte žiadnu novinku

Prihláste sa k odberu našich noviniek.